Temel perde duvarları, ,toprak dolgusunun yapıldığaı andan itibaren sızıntı suları, geçici veya sürekli basınçlı yeraltı sularına maruz kalır.

Temel çevresinde yapılacak drenaj uygulamaları, ancak yeraltı suyunun basıncını düşürmede etkili olur; betonun su geçirimsizlik katkıları ile hazırlanması ise tam bir su yalıtımı sağlamaz.

Yalıtılmamış yüzeylerden betonarmenin, bünyesine girecek su, çelik donatıda korozyona sebep olup, sonrasında yapının ömrünü kısaltacak sonuçlar doğurur. İç mekanlarda oluşacak rutubet, aynı zamanda ,yaşam konforunu da olumsuz yönde etkiler. Polimer-bitüm modifiyeli ürünler ile, dışarıdan bohçalama yöntemiyle yapılacak bir su yalıtım uygulaması, tüm bu olumsuzlukların önlenmesini sağlar.

Toprak ile temas halindeki zemin kat duvarlarında 70-80 cm yüksekliğe kadar görülen rutubet, tuz kusmaları, çiçeklenme, boya kabarmaları ve ,nemlenmelere karşı dünya çapında patentli KÖSTER Crisin Sistem uygulanmaktadır. Basınçsız şekilde duvar tarafından emilen KÖSTER Crisin XP reçinesi duvarın kapiler hareket ile su emmesini önlemekte ve duvar içten dışa doğru kurumaktadır. Özellikle zemin katlardaki duvar, perde beton ve kolonların suyun zararlı etkilerine karşı korunması ,yapının sağlamlığı açısından önem,, taşımaktadır. Sistem delikli ve dolu tuğla, beton, ,briket ve gazbetondan imal edilmiş duvarlara uygulanabilmektedir.

Bodrum katlardaki toprağa bakan duvarlarda görülen nem ve rutubete karşı KÖSTER Sanierputz WTA yıllardır başarı ile kullanılmaktadır. Duvarlardaki, nem ve rutubeti önleyen bu yenilikçi ürün aynı zamanda sıcaklık farklarından ve yoğuşmadan, kaynaklanan küf mantarına karşı etkili bir izolasyon sıvasıdır.

Toprak altında kullanılacak su izolasyonu:

  • Tuz, asit ve alkali gibi kimyasallara dayanıklı olmalı,
  • Donma çözülme döngüsüne, dayanıklı olmalı,
  • Farklı oturmalardan etkilenmemen,
  • Dolgu işlemi, sırasında zarar görmemeli,
  • Dolgu işlemine kadar bozulmadan açıkta kalabilmelidir.

Teras izolasyonu, su yalıtımı için gerekli bir işlemdir.
Teras su yalıtımı doğru malzeme ve doğru uygulama ile birbirine bağlantılıdır.
Geleneksel teras su yalıtımında veya teras çatı sisteminde yapılan su izolasyonunda 25 M2 ara ile mutlaka buhar (havalandırma bacası) monte edilmesi gereklidir.

Teras su sızıntısını kesin olarak sona erdirmek, sorunsuz ,ve görsel açıdan estetik ve sağlam bir terasa sahip olmak firmamızın yapacağı, poliüretan, epoksi vs. gibi ek yeri olmayan su ve buhar geçirimsiz izolasyon malzemeleri ile mümkündür.
Poliüretan ve epoksi izolasyon ürünleri ,teras yapısına göre hareketlenmelerde (dinamik-statik) esneyerek tüm hareketlenmeleri tolere ederek çatlak veya kılcal çatlak oluşmasını önler.
Teras su kaçıklarında (su sızıntısı) en önemli ,detaylardan birisi süzgeçlerdir. (su tahliye giderleri)

Bahse konu olan bu süzgeçler genelde eksik veya yanlış detaylandırılmaktadır.
Su doğası gereği tembel bir varlıktır. Bu nedenle süzgeç (su tahliye gideri) yırtıkları suyun terastan içeri girdiği (sızdığı), yerlerin başındadır.

Uygulamasını yaptığımız teras su izolasyon ürünleri yaya trafiğinden etkilenmez.
Gezilemeyen teraslarda da ara katman olarak poliüretan, epoksi ,ürünler su izolasyonu (su yalıtımı) olarak kullanılmaktadır.

Teras çatı su yalıtımı, izolasyonu bilgi ve tecrübe gerektiren önemli ve hassas bir iştir.
Yapılan harcalamaların boşa gitmemesi ve yağışlı ,havalarda teras su sızıntısı nedeniyle mağdur, olunmaması için firmamızla irtibata geçebilirsiniz.

Beton zeminin üstü süpürülerek ,toz,kum gibi maddelerden temizlenir.
İyi bir yapışma için bir veya iki kat astar kıl fırça ile sürülür.
Grobetonun üzerine, membran şalumo ile bir yüzeyi eritilerek yapıştırılır.
Bini boyu en az 10 cm olmalıdır.
Bini yerleri şalumo ile eritilerek ince uçlu mala ile birbirine geçmesi sağlanır.
En az 40 cm membran Grobetondan dışarıya taşırılıp,o şekilde serbest bırakılır.
İkinci kat membran, birinci, kat membranın ek yerlerini ortalayacak şekilde yapıştırılır.
Temel atılıp perde beton döküldükten sonra, temelin, altından çıkan 40cm membran perde betonuna dikey yapıştırılır.
Toprak yüzeyi en az 30cm ,geçecek kadar perde betona 2 kat, membran,uygulanır.

Öneriler

LPG tüpünde yüksek basınçlı dedantör kullanılmalıdır.
Şalumo mandallı ve geniş kafalı olmalıdır.
Birinci kat membran P-4000 ikinci kat membran
P-3000 veya birinci kat membran F-3000 ikinci kat membran ,P-3000 kullanılabilir.
Perde betonuna membran dikey olarak yapıştırılmalıdır.
Dolgu yapılırken izolasyon yırtılma ve delinmelere karşı korunmalıdır.

Havuz izolasyonu ,havuz yapımının en önemli aşamalarından biridir. Havuzların uzun ömürlü olması, sağlıklı, güvenli bir ortam ,sağlayabilmesi ve ayrıca iç ve ,dış etkenlere karşı doğru bir şekilde korunması için önem verilmesi gerekir. CDS Yalıtım & İzolasyon olarak en kaliteli malzemeyi kullanıp yüksek standartlarda havuz izolasyonu yaparak, havuzları, güvence altına alır.

Yapıların temel perde beton , sistemleri genel olarak kazıklı, kazıksız veya radye jeneral şeklinde projelendirilmektedir. Hangi sistem ,seçilirse seçilsin, yapıların temellerinin, üstündeki binayı ömrü boyuca taşıyacak sağlamlıkta ,olması gereklidir.
CDS Yalıtım & İzolasyon olarak yapıların temelindeki problemleri  tespit ederek, temelinde oluşabilecek hasarları giderir.

Kullanıma açılması planlanan, teras, olarak inşa edilmiş çatılarda, seramik vb. kaplama uygulaması tek başına su yalıtımı sağlamaz.
Yalıtılmamış yüzeylerden, sızacak su yaşanan alt katlarda konfor problemi yaratır.
Terasların maruz kalacağı sıcaklık farklılıklarına da dayanıklı, elastik ,ürünlerle seramik vb. kaplamaların altına yapılacak ,su yalıtımı bu tür problemlerin, önüne geçer.

Genelde sorun, teşkil eden “gizli dere izolasyonu” sisteminin zamanla güneş zararlı asidik etkiler gibi faktörlerden dolayı yıpranmasından kaynaklanan sorunlar aslında buna sebep ,olan çatı uygulamalarının parapet ve zemin kısımlarına yapılmış olan beton yada farklı uygulama şekilleri tek başına su sızıntısını ve kaçağını, engelleyecek özellik taşımadığı bilinir. Çatı yapımı sistemlerindeki atık su tahliye delikleri, su girişleri, parapet ara pah birleşim boşlukları, beton yapıdaki duvar ve zemin birleşim yerleri gibi özel noktalar sızdırmazlık açısından zayıft olacağından, ayrıca betonarme yapı da zamanla yapıların milimterik düzeyler kadar küçük ,oynamaları bile oluşturabileceği kılcal çatlaklar, da su sızıntısını kolaylaştırırarak gizli dere izolasyonu için fiyatları uygun hale getirmenin yolu erken yapılan teşhis ile elde edebilirsiniz. Uygulamalar zamanla ,yıprnarak eskiyeceğinden yenilemek gerekir. Parapet iç yüzeylerine yapılacak beton türevi kaplama uygulaması ise tek başına, su yalıtımı sağlamadığından bu bölgelere ,su basıncına dayanıklı elastik özelliği olan etkin bir yalıtım uygulaması gerçekleştirmeliyiz.

İzolasyon yapılacak yüzeyin,, su akışına imkan verecek şekilde süzgeç ve tahliye kanallarına doğru uygun eğiminin yapılmış olması gerekir. İzolasyona uygun eğimler ,verilememiş ise süzgeç ve tahliye kanal yerleşimine göre gerekli eğimler; helikopterli tepsi perdahı beton şap ,atılarak sağlanacak, düzgün yüzey elde edilecektir.

Parapet ve duvar birleşimlerinde (çerçeve genleşme derzleri) ve köşe noktalarında Yalıtım Bandı ve köşe yalıtım elemanları kullanılarak yalıtılacaktır.

Süzgeçler; yakalı süzgeç ,modeli olacaktır. Yakalı ,süzgeç montajı şap veya beton yüzeyine, izolasyon uygulamasından önce yapılacaktır. imalat manşetler ,ile de takviyesi yapılacaktır.

Tüm tesisatı boru ,giriş-çıkış noktalarında yalıtım ,uygulamaları ,yapılarak imal yalıtım manşetleri ile de takviyesi yapılacaktır.

Dilatasyonların yalıtılması, ayrı uygulama olarak değerlendirmeye alınacak. Öncelikli uygulama tercihi, olarak; omega uygulaması, yanaklar poliüretan veya epoksi ile sabitleme, boşluk, dolgusu PE-PU derz fitili olarak yalıtım çözümü geliştirilecektir

Drenaj Yapılması ve Yalıtımı

Drenaj temellerde, konutları yüzeysel ve yeraltı, sularının yol açacağı zararlardan korunmak amacı ile yapılan su ve nem yalıtımı yapabilen özel bir uzmanlık işidir. Genel bir ifade ile temellerdeki nem – su yalıtımı yeraltı yüzey ve sızıntı sularının yanı sıra kar ve buzun erimesinden oluşan ,sulardan binayı korumak amacıyla gerçekleştirilmektedir.
Konutların temelleri su yalıtımı katmanı oluşturulmadan tamamlanmışsa, suya karşı koruma ancak perde duvarlarda yapılacak yalıtım katmanı ve binayı çepeçevre saracak drenaj hattıyla mümkün olacaktır. Drenaj hattının tıkanmaması bu tip yalıtımlarda hayati ,önem taşımaktadır.
Temel su yalıtımlarında polimer bitüm membranlarla su yalıtımı yapılırken, iki kat membranla uygulama yapılması ve bu membranların polyester keçe taşıyıcılı olması tavsiye edilmektedir.Su ,yalıtımının toprakla temas ettiği bölümlerde, noktasal zedelenmeleri engellemek üzere bir koruyucu tabaka oluşturulması gerekmekte ve aslında zor ve kritik bir uygulama olan temelde su yalıtımı işleminde, yalıtımın ana prensibi olan drenajlı, yalıtım uygulaması gerekmektedir. Drenaj, yalıtım, kaçakları oluşması halinde sızıntı sularını en aza indireceği gibi, uygulama sırasında da kuru bir yüzeyde çalışılmasını sağlamaktadır.
Ancak unutulmaması gereken bir gerçek de drenajın hiçbir zaman yalıtım yerine geçmeyeceğidir. Her ne kadar drenaj işlemi modern malzemeler yardımıyla gerçekleştirilse de yalıtıma, suyun ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Temel su yalıtımı uygulamalarında drenaj suyun basıncını düşürme görevini üstlenmektedir.

İç Drenaj

Dış drenaj yapma imkanı bulunmayan durumlarda bodrum katında yapılan drenaj şeklidir. Genellikle konutların merkezi yerinde bodrum döşemesi en az 2 m derinlikte ve 50×50 cm boyunda bir kuyu şeklinde yapılmaktadır. Kuyu harçsız moloz taş duvar olarak örülmekte ve üzeri sac ya da beton bir,kapakla kapatılmaktadır. Kuyu üzerine, otomatik olarak çalışan bir su motoru yerleştirilmektedir. Bir ucu suyun döküleceği yere bağlanan ve su motoruyla da bağlantılanan bir su borusunun diğer ucu da kuyuya indirilmekte ancak boru, kuyu tabanından 15-20 cm yukarıda bırakılmakta ve ucuna da bir süzgeç takılmaktadır. Zeminden sızan su bodrumun taban seviyesinden 40-50 cm aşağıya kadar ,yükseldiğinde su pompası çalışmakta ve, suyun dışarı atılması sağlamaktadır.

Dış Drenaj

İç drenajdan farkı, konut çevresinde temel duvarından 50-100 cm kadar dışarıda ve temel tabanından 30-50 cm derinde %5-10 eğimli bir kanal açılmakta ve kanal tabanına genellikle 20 cm çapındaki beton ya da kil künkler-büzler 2-4 cm aralıklarla döşenmektedirler. ,Künklerin ek yerlerinin alt yarısı, çimento, harcıyla kapatılmaktadır. Kanal, künk yüksekliğinin ,yarısına kadar kil ile doldurularak iyice sıkıştırılmakta ve kil dolgu ve künklerin ,önce iri, sonra ufak taş parçalarıyla, yüzeye yakın kısmı ise iri kumla doldurulmaktadır. Drenaj kanalının köşe yaptığı yerlerde, en az 50×50 cm boyutunda ve, kanal tabanından 15-20 cm aşağıdan başlayıp, bahçe seviyesine kadar yükselen taş ya da beton rögarlar-bacalar yapılmakta, künkler bu rögalara bağlanmakta ve en düşük seviyeli künk de dere, kanalizasyon vb. yerlere bağlanarak suyun binadan uzaklaştırılması sağlanmaktadır.
Drenaj da künk yerine delikli ve oluklu plastik PVC borular da kullanılmaktadır. Çapları 10-20 cm, boyları da 100 m’ye kadar olan bu borular, hafif ,ve işçiliklerin kolay olması bakımından tercih edilirler., Basit drenajlarda ise iri taş parçalarıyla, plaka taşlarla veya tuğlalarda da drenaj uygulaması yapılabilmektedir.

Drenaj Uygulamasının Aşamaları

Konut çevresinde bulunan ve çalışmayı engelleyebilecek ağaç vb. ,bitkiler sökülerek uygun başka bir yere dikilmesi sağlanır.
Kepçe veya el ile kazı işlerine başlanır.
Ana logara uzaklığı ve uzaklığın eğimi gözden geçirilir.
Açılacak tranşenin, ortalama derinligi 1.7 m olmalıdır. Genişliği için serbest çalışılabilir.
Kazı, temelin alt seviyesine kadar yapılır.
Bina duvarları temizlenip yıkandıktan sonra kurumaya, bırakılır.
Fazla hafriyat döküm yerine gönderilir.
Temel ve duvarların kuruması ile birlikte zeminde sıvı membran uygulamasına geçilir.
PP3000 cam elyaflı ve keçeli bir malzeme ile ısıtma yardımı yapılarak ek yerleri 20 -30 cm olacak şekilde üst üste getirilir ve mebran ,uygulaması yapılır.
100’lük drenflex drenaj borusunun temelin üstüne veya temel kirişi altına yastıklama tekniği ile döşenmesine başlanır.
Drenflex borusu, üzerine geotekstil malzemesi serilerek mıcır dolgusu yapılır.
Duvar su izolasyonu membranın zarar görmesini engellemek amacı ile subasman kotu ile drenfileks borusuna kadar drenaj levhası yerleştirilir.
Bütün bu işlemlerden sonra bina tesisatlarına verdiğimiz ,bir zarar olur ise anında onarılır.
Açılan tranşenin doldurulmasına başlanır.
Bina etrafına 50 – 80 cm genişliğinde tretuvar betonu yapılır.
Tretuvar betonu üstüne oluklu karo taşı döşenir.
Drenflex ve çatı inişleri ile yağmur suyu bacası ,bağlantılarının yapılmasına dikkat edilir.
Bahçe ve konut girişi eski haline getirilir, test işlemi ile birlikte projenin teslimi yapılır.

Drenaj Fiyatları

Drenaj fiyatları kullanılacak drenaj malzemelerine, uygulama yapılacak bina ve bina çevresinin özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir, doğru fiyatın alınabilmesi için mutlaka keşif işlemi gerçekleştirilmeli, tüm detaylar yerinde incelendikten sonra fiyat alınmalıdır. özel bir uzmanlık, işi olan drenaj uygulamalarını deneyimli kadrosu ile başarılı ,bir şekilde gerçekleştirmektedir